Credem ca viața ne spune “nu”, dar poate ne spune doar “așteaptă”

starmagazin.eu
Read Time5 Minutes, 34 Seconds

Uneori credem că viața ne neagă ceea ce ne dorim, când în realitate se spune doar „Așteaptă, mai devreme sau mai târziu totul se realizeaza.” Este greu de acceptat faptul că fiecare situație și fiecare eveniment necesită timp și rareori lumea se mișcă în ritmul care nouă ne place.

Am crescut cu internalizarea conceptului de „Vreau aici și acum, nu am de gând să mai aștept”. Dar numai atunci când percepem că ceea ce ne dorim cu adevărat nu ajunge la noi atunci când vrem, înțelegem că fiecare dorință are nevoie de un timp de așteptare și că graba reușește doar să prăbușească niște speranțe.

Trebuie să ne străduim să trăim aici și acum, pentru a stimula abilitatea de a aștepta și darul răbdării. Este un cadou care ne va ajuta să ne bucurăm de viața în progresul sau lent, si ceea ce îi dă sens.

Trebuie să facem acest efort dacă vrem să reușim să ne atingem obiectivele,  țintele fixate și să ne îndeplinim visele. Doar cazand și ridicandu-ne vom putea să savurăm ceea ce ne dorim astăzi, deși nu pare ca vine niciodată.

Același lucru este valabil și pentru dragoste, care nu vine când o căutăm, ci când simte ea că trebuie. Este ceva ce nu putem înțelege și care ne poate face să disperăm chiar într-un mod foarte profund. Atunci când dorim cu ardoare dragostea iar ea nu apare in viata noastra, ajungem să credem că noi nu o merităm și că valoram mai puțin decât cei care o au.

Așteptați: fiecare lucru va veni la timpul sau, se transformă și apoi trece

Cred ca de multe ori vi sa spus „ai răbdare, mai devreme sau mai târziu va veni”. Dar pentru a pune acest sfat în practică, avem nevoie de mult auto-control.

Mai multe experimente ne-au arătat că atunci când ne confruntăm cu ceva ce ne place foarte mult și ni se cere să nu-l atingem, încercăm să ne concentrăm asupra altor lucruri pentru a rezista și a aștepta. Adică, folosim strategii de auto-control care ne permit să reprimăm ispita pentru a mânca acea ciocolată, pentru a deschide acea scrisoare etc.

Acest lucru a fost demonstrat de un experiment realizat în anul 1960 de psihologul Walter Mischel, de la Universitatea din Columbia. Mischel a asezat câțiva copii în fața unor produse delicioase de patiserie și le-a cerut să aștepte înainte de le mânca. Copiii care au reușit să facă acest lucru au folosit strategii diferite, cum ar fi dansul, cântatul, închiderea ochilor, jocul, trecerea timpului.

În analiza efectuată după experimentul privind reacțiile copiilor, sa descoperit că această capacitate de a ne controla impulsurile în timpul copilăriei este strâns legată de caracteristicile vieții adulte. Abilitatea de a aștepta și de a te auto-controla, de fapt, începe să se dezvolte încă de când ne-am născut și apare în mod explicit începând cu varsta de 4-5 ani.

La urma urmei, renunțarea la recompensă este ceva ce facem în fiecare zi, de exemplu atunci când mergem la lucru zi de zi deși știm că salariul ne va ajunge la sfârșitul lunii. Lupta dintre dorințele noastre și controlul de sine, între așteptare și mulțumire, poate fi echilibrată numai datorită învățării emoționale care trebuie să aibă loc încă din copilărie.

Acordarea de timp timpului ne ajută să tolerăm frustrarea

Uneori evenimentele plăcute durează o vreme pana se pot realiza, iar nerăbdarea noastră poate conduce la prăbușirea zidurilor pe care le-am construit pentru castelul nostru.

Ceea ce merită cu adevărat necesită un efort mare și o capacitate enormă de așteptare și sacrificiu, care uneori ne pot distruge din punct de vedere emoțional și fizic. Nu putem înțelege de ce momentul nostru de glorie nu a venit încă și ne lăsăm pradă disperării și incertitudinii.

Totuși, acest proces aduce cu el o serie de lecții minunate la un nivel emoțional, pe care majoritatea oamenilor îl pierd:

  1. Ne dedicam cu intreaga noastra fiinta în ceea ce este cu adevărat important pentru noi, pentru că știm că va fi obositor.
  2. Nimic nu se va îmbunătăți pe cont propriu, dacă nu ne mișcăm să-l obținem.
  3. Responsabilitatea și coerența în atingerea obiectivelor noastre sunt singura modalitate de a le obține.
  4. În viața noastră, fiecare trebuie să fie căpitanul navei sale, pentru că dacă nu suntem noi cei care o conducem, nu vom ajunge niciodată la un port sigur, dar vom continua să navigăm pierduți în ocean toata viața noastra.
  5. Este foarte important să încercăm întotdeauna să ne îmbunătățim, pornind de la ceea ce știm să facem cel mai bine, si de la ceea ce credem că este adecvat sau pe care ni-l sfătuiesc alți oameni mai experimentați.
  6. Nu este necesar să faci totul bine chiar de la inceput, este important sa pornesti, pe parcurs abilitatile tale se vor dezvolta tot mai mult, perfecțiunea nu există.
  7. Lucrurile grozave se pot întâmpla în timpul așteptărilor.
  8. Totul vine mai devreme sau mai târziu, dar timpul nu se mai întoarce niciodată.

Iar dacă, la sfârșitul așteptărilor, ceea ce dorim nu-l primim, trebuie să fim conștienți de faptul că nimic nu se întâmplă din greșeală. Fiecare decizie luată în acel moment precis și orice senzație simțită în acel moment, s-au întâmplat pentru că asa trebuia sa fie.

Din acest motiv, este important să nu renunțăm sa găsim un sens în tot ceea ce ni se întâmplă. Si asa cum a spus Victor Frankl, „Viața este foarte semnificativă până în ultima clipă, până la ultima respirație, deoarece se poate învăța și din suferință”.

Eu personal nu am judecat ceea ce mi sa intamplat în viața am acceptat lecția, chiar daca am avut tendința sa o fac în acele momente, timpul a diminuat suferința si am început să observ invatamantul pe care mi-l aducea, iar daca lecția s-a repetat înseamnă ca nu am invatat-o destul de bine si trebuie sa mai dau din nou examenul.

Star Magazin

0 0
0 %
Happy
0 %
Sad
0 %
Excited
0 %
Angry
0 %
Surprise

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cele șapte legi universale

Tot ceea ce trebuie să fie absolut cunoscut este setul de Legi Universale, cu care Dumnezeu a creat Universul nostru. Aceste legi sunt întotdeauna în acțiune și reprezintă principii imuabile. Știți ce este un Principiu? Este o lege imuabilă în timp și spațiu; o lege care funcționează intotdeauna și care […]

Inscrie-te la News