Daca vrei sa aduni mierea, nu rastorni stupul

starmagazin.eu
Read Time6 Minutes, 18 Seconds

Iata marele secret

Nu există decât un mijloc în lume pentru ca o persoană să întreprindă o acţiune oarecare. V-aţi gândit vreodată la el? Un singur mijloc. Acela de a deştepta în acea persoană dorinţa de a îndeplini această acţiune. Reţineţi bine. Nu există alt mod. Numai oferindu-le ceea ei înşişi doresc îi puteţi determina să îndeplinească scopul vostru

Celebrul doctor vienez Sigmund Freud, unul dintre cei mai distinşi psihiatri ai secolului al XX-lea, pretindea că toate actele noastre sânt provocate de două doriţi fundamentale:  pofta sexuală şi pofta de a fi mare“.

Puţine lucruri cer oamenii, dar acelea le cer cu o stăruinţă neobosită. Iată-le:  

  1. Sănătatea şi conservarea vieţii.
  2. Hrana.
  3. Somnul.
  4. Banul şi bunurile ce el le procură.
  5. Supravieţuirea viitoare.
  6. îndestularea sexuală.
  7. Fericirea copiilor
  8. Sentimentul însemnătăţii lor.

Aproape toate aceste nevoi sânt satisfăcute daca există una care este arar mulţumită, deşi ea se manifestă tot atât de adânc şi de poruncitor ca si foamea. Este năzuinţa, este ceea ce Freud numeşte “dorinţa de a fi mare“. Este ceea ce John Dewej numeşte “dorinţa de a fi important”.

Intr-o zi, Abraham Lincoln a început o scrisoare cu următoarea propoziţie: Toată lumea iubeşti complimentele“.

Da, tuturor ne plac complimentele. Vrem să ni se facă dreptate, să fim apreciati! Suntem însetaţi de laude sincere. Dar, vai, arareori obţinem această satisfacţie.

Dorinţa de a fi mare este cea care i-a inspirat lui Dickens ideea de a scrie cărţile sale nemuritoare, care l-a împins pe Rockefeller să strîngă milioane., tot aşa cum acelaşi sentiment l-a îmbiat pe cel mai bogat om din oraşul vostru să-şi zidească o casă mult prea mare pentru nevoile sale personale.

Spune-mi cum îţi satisfaci pofta de grandoare şi îţi voi spune ce eşti… în asta se dezvăluie propriul nostru caracter.

Schwab avea un talent deosebit, o facultate rară:  ştia să conducă oamenii, ştia să le dea ceea ce doreau mai fierbinte, adică elogii şi încurajări.

“Consider, zicea Schwab, că puterea mea de a trezi entuziasm în oameni este cel mai preţios capital de care dispun. Numai încurajandu-l pe individ îl faci să-şi releveze şi să-şi dezvolte cele mai preţioase daruri. Nimic nu distruge mai mult ambiţia unui om decât criticile superiorilor săi. De aceea, eu sânt oricând gata să laud şi nu să critic. Dacă găsesc un lucru bine făcut îl aprob sincer şi-l răsplătesc cu complimente”. Iată logica lui Schwab.

Iar noi cum procedăm ? Exact pe dos. Cînd ceva nu ne place, ţipăm şi tunăm! Iar când suntem mulţumiţi, nu spunem un cuvânt.: “Am călătorit mult, declara Schwab. Am întîlnit oameni din toate rangurile şi din toate straturile, dar n-am găsit unul care să nu-şi dea mai multă osteneală şi să facă treabă mai bună sub influenţa încurajărilor şi nu a criticilor”.

Henry Ford spunea:  “Secretul succesului – dacă există – este facultatea de a te pune în locul altuia şi de a considera lucrurile din punctul lui de vedere tot cât şi din al tău”. Acest adevăr este atât de simplu, atât de evident şi totuşi 90 la sută din indivizi îl ignoră.

Pentru a fi pretutindeni bine venit

Vreţi să câştigaţi simpatii ? Uitaţi-vă la voi, apoi: Gândiţi-vă la alţii. Vă veţi face mai mulţi prieteni în două luni interesandu-vă cu sinceritate de alţii, decât vă veţi face în doi ani făcându-i pe ei să se intereseze de voi. Şi totuşi, există oameni care comit greşeli peste greşeli şi bat pasul pe loc fiindcă nu cunosc această lege. Ei vor cu orice preţ ca alţii să se intereseze de ei. Zadarnice sforţări! Oamenii nu se gândesc la voi. Nu se gândesc la mine. Ei se gândesc numai la ei: dimineaţa, la prânz şi seara.

Alfred Adler, celebrul filosof, a scris o carte minunată, intitulată:  “Adevăratul sens al vieţii”, în care spune: “Individul care nu se interesează de semenii săi este acela care întâlneşte cele mai mari greutăţi în viaţă şi care este cel mai periculos pentru societate. Printre aceste fiinţe se găseşte cel mai mare număr de rataţi”. Puteţi citi duzini de volume asupra psihologiei până să găsiţi o frază atât de adevărată şi de bogată în înţeles.

Chinezii sânt plini de înţelepciune. Ei au un proverb pe care ar trebui să ni-l întipărim în memorie: “Omul care nu ştie a zâmbi, nu trebuie să-şi deschidă prăvălie. Un surâs nu costă nimic, dar înfăptuieşte mult. Nu ţine decât o clipă, dar amintirea Iui dăinuie câteodată o viaţă întreagă. Nu poate fi cumpărat, cerşit, împrumutat sau furat. Dar nu serveşte la nimic atâta timp cit nu a fost dăruit. Aşa că, dacă în drumul vostru întâlniţi un om prea obosit ca să vă dăruiască un surâs, oferiţi-l pe al vostru. Căci nimeni nu are mai multă nevoie de un surâs decât acela care nu-l poate dărui”. Deci, domnilor, dacă vreţi să fiţi iubit, urmaţi regula nr. 2:  Surâdeţi.

“Poartă-te cu alţii aşa cum ai vrea ca ei să se poarte cu tine”.

Ţineţi la stima celor ce vă înconjoară ? Vreţi ca meritele să vă fie recunoscute ? Vă place să vă simţiţi important în mica dv. sferă ? Atunci detestaţi linguşirile mincinoase şi grosolane şi doriţi-vă numai elogii sincere. Vreţi să fiţi onoraţi ? Atunci încurajaţi şi lăudaţi. Toţi aspirăm la aceasta.

Să ascultăm, deci, legea Scripturii… Cum ? Când ? Unde ? Răspunsul e simplu:  mereu şi peste tot.

Aşadar, şase mijloace pentru a câştiga simpatia lumii:

Regula I. Interesaţi-vă sincer de ceilalţi.

Regula II. Surâdeţi.

Regula III. Amintiţi-vă că numele unui om este pentru el cuvântul cel mai dulce şi mai important din tot vocabularul.

Regula IV. Să ştiţi sa ascultati. Încurajaţi pe ceilalţi să vorbească despre dânşii.

Regula V. Vorbiţi-i interlocutorului dv. despre ceea ce îi place lui nu voua.

Regula VI. Faceţi-l în chip sincer să-şi simtă importanţa.

Într-o discuţie nu există niciodată un învingător

Lincoln a spus:  “Omul care vrea să se ridice nu are timp de pierdut în certuri. Acestea înăcresc caracterul şi te fac să-ţi pierzi controlul a-supra ta. Nu vă temeţi de a face concesii. Mai bine să cedezi calea unui câine, decât să te muşte certându-te cu el si nevoind să-l laşi să treacă. Căci chiar omorând câinele, nu veţi anula efectul muşcăturii”. Cel mai bun mijloc de a triumfa într-o cearta este de a o evita!

Star Magazin

0 0
100 %
Happy
0 %
Sad
0 %
Excited
0 %
Angry
0 %
Surprise

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Omul se naște sa trăiască și nu să se pregătească să trăiască

In Polonia un electrician de la șantierele navale din Gdansk, pe nume Lech Walesa, făcea un lucru de necrezut: hotărâse să ia atitudine împotriva regimului comunist. El a organizat și a condus o grevă a muncitorilor și când s-a încercat arestarea lui și îndepărtarea de la locul de muncă, pur […]

Inscrie-te la News