Indestructibila Kimmy Schmidt

starmagazin.eu
Read Time6 Minute, 6 Second
Indestructibila Kimmy Schmidt

“Apocalypse, apocalypse / we caused it with our dumbness” patru femei îmbrăcate în calitate de consilieri cântă într-un buncăr ascuns în Indiana, adunate într-un cerc în jurul unui pom de Crăciun remediat. Apoi, brusc, cineva sparge ușa: nu sunt, așa cum ele se tem, acei monștri de foc din Judecata de Apoi, ci soldații SWAT, care au ajuns să le elibereze din o răpire care a durat 15 ani.

Usa unei capcane întunecate care se deschide, strălucirea orbitoare a luminii solare prin care se vede silueta unui soldat care întinde mâna, alcătuiesc o imagine puternică de eliberare și trezire, precum și un incipit perfect. Astfel începe serialul american de comedie Unbreakable Kimmy Schmidt, povestea unei fete milenare care „iese din peșteră” și devine adultă.

Da, pentru că protagonista Kimberly numită Kimmy (Ellie Kemper) are 14 ani, când reverendul Richard Wayne Gary Wayne (Jon Hamm), manipulator psihopat și un prost DJ de nunti, o convinge să se urce într-un microbus și o obligă să se alăture unei secte pseudo-creștină, Savior Rick’s Spooky Church of the Scary Apocalypse, pentru a supraviețui unei catastrofe nucleare fantomă. Deci, când iese de acolo, ea are 29 de ani, dar a rămas mental și emoțional la mijlocul anilor optzeci; deci are o diplomă de școală medie, un bagaj nu indiferent de traume și credințe absurde de demontat, o gaură gigantică noțională și experiențială de umplut. Dar nu renunță: pentru că dacă reverendul și buncărul nu au reușit să o distruga, nimic nu va reuși sa faca asta. Nici măcar imensul, haoticul, agresiv New York City.

De fapt, chiar dacă nu știe nimic despre lume, indestructibila Kimmy știe ceva despre ea însăși: își poate ține respirația mult timp, poate îndura orice 10 secunde (apoi începe să numere, la nesfârșit) și să zâmbească până când devine fericita – ea îl numește „kimmiare”.

Ea a fost aceea care și-a menținut sanatoase mental colegele prizoniere: cea mai bună prietenă, Cyndee Pokorny (Sara Chase), care a s-a lasat răpită pentru că nu „părea nepoliticoasa”; Gretchen Chalker (Lauren Adams), care este un membru voluntar al sectei de 10 ani; și vicleana doamnă hispanică Donna Maria Nuñez (Sol Miranda), care a fost ademenita cu o ofertă de muncă ca si menajeră și care se preface că nu poate vorbi engleză.

Kimmy le-a distras cu veselia ei euforică și cu vorbele ei ciudate (jocuri absurde, jucării aruncate, povești improbabile), ea le-a protejat de hărțuirea răufacatorului Reverend prin inteligența și spiritul său indomabil, pentru că nu voia să se predea idei că lumea s-a terminat, că nu există viitor. Așadar, acum că este din nou liberă și își are întreaga viață înaintea ei, nu poate să nu încerce să-și urmărească visul de a vedea lumea.

Kimmy are un optimism tenace, o formă feroce și perfecționată de ingeniozitate: pe scurt, o strategie copleșitoare de supraviețuire împrumutată de la o excelentă inteligență emoțională și relațională și o imaginație floridă și neobosită; și toate aceste calități, combinate cu dorința ei inepuizabilă de a-i ajuta pe ceilalți, au determinat-o să respingă rolul de „femeia indiană supusa”, adică o victimă și să înceapă o nouă viață, ca cetățean liber și adult.

„Femeile  astăzi pot face orice”, spune Kimmy cu convingere, nu mai vrea să creadă că este „un gunoi”, așa cum i-a repetat mereu sechestratorul ei: și astfel, printr-o serie de evenimente norocoase, o întâlnește pe gazda Lillian Kaushtupper ( mitica Carol Kane), o bătrână plină de nostalgie si plină de viață din anii șaptezeci și obsedată de bandele de stradă, ea merge să locuiască în apartamentul lui Titus Andromedon (Tituss Burgess), aspirant actor-cântăreț neplăcut și obsedat de musicalul Regelui Leu și găsește o slujbă de bonă la casa lui Jacqueline Voorhees (inconfundabila Jane Krakowski), o doamnă blondă și bogată  din Manhattan care-si ascunde originile native.

Datorită ajutorului lor, Kimmy reușește să-și recapete existența: învață să se adapteze în frenetica și insidioasa societate contemporană, unde Cercul Vieții este recreat în traficul dintre zgârie-nori; ea isi recuperează toate primele vremuri pierdute, se confruntă cu traumele trecutului său, își descoperă adevăratele talente (inclusiv o forță fizică incredibilă) și vocația sa.

Pe scurt, crește și devine cea mai bună versiune de sine, oferindu-ne un exemplu irezistibil de femeie faber fortunae suae. Prin urmare, viziunea acestei serii, comandată de NBC și adaptată pentru Ellie Kemper de talentata Tina Fey (care joacă și două roluri secundare) împreună cu Robert Carlock – atât producători executivi, cât și autori -, nu trebuie ratată: parabola inocentei sale protagoniste și forța ei reușește să exemplifice atât de bine calea fiecărui tânăr adult de azi.

Desigur, acesta este un produs de televiziune apreciat critic și mai presus de toate scris in mod divin cu episoade memorabile, primul dintre toate omagiul lui Burgess adus lui Beyoncé albumului  Lemonade -, si tot în acest sens crește si „ingeniozitate în închiderea celui de-al patrulea sezon, evitând orice cădere în stil. Pe lângă scenariu, si distribuția este remarcabilă, atât cea principală, cât și cea a personajelor recurente și a invitaților speciali – pentru a numi doar câtiva: Martin Short (de nerecunoscut in hainele chirurgului plastic Dr. Grant), David Cross (Arrested Development), Jeff Goldbloom (filmografie nelimitată, ca să spunem așa, Ian din primul Jurassic Park), Lisa Kudrow (Phoebe of Friends), Joshua Jackson (Pacey of Dawson’s Creek), Dean Norris (Hank of Breaking Bad), Ice-T în rolul său, și apoi Steve Buscemi, Patrick Stewart, Ray Liotta și cu cat mai multi cu atat mai bine

Însă nimic, în opinia mea, nu este la fel de izbitor ca calea personajului principal, care împinge cu forță spre identificare. Cine dintre noi nu s-a simțit ca Kimmy la începutul vieții sale de adult? Pierdut, vulnerabil, copilăresc, care inca nu știe cum funcționează viața reală. Pentru cei care azi au treizeci de ani , care au venit în bunăstarea răspândită din această perioadă și sunt reticenți să abandoneze mângâierile și mecanismele disfuncționale ale adolescenței târzii, arcul narativ al indestructibilulei Kimmy poate exercita farmecul unei Chemari. Mai ales că ea, spre deosebire de mulți dintre noi, știe ce o așteaptă.

Kimmy, probabil din atitudinea ei personală, poate ca reacție la experiența ei din buncăr, este conștientă imediat că „a crește” nu înseamnă doar a trăi singur, a găsi un loc de muncă, a plăti facturile și a învăța să fii respectat, sa nu să fii păcălit sau a intretine o relație de dragoste; dar mai presus de toate, a fi responsabila de trecutul și de propriile dorințe, lde a se modela pe ea insasi și de a avea curajul să-si acorde încredere, de a merge înainte pentru a-si ocupa locul în lume. Să ne ridicăm în picioare și să spunem „suntem diferiți, suntem cei puternici și nu ne puteți distruge”, așa cum îi spune lui Titus în finalul primului episod.

Așadar, dacă inca nu ați făcut-o, răsfățati-va cu aceasta comedie, pe care o găsiți pe Netflix. Bănuiesc că, și pentru tine, s-ar putea dovedi nu numai o oportunitate de distracție, ci și o modalitate de a aduna un anumit entuziasm și multă inspirație pentru a deveni pe deplin adult.  Spun asta parafrazând remixul viral superlativ care acționează ca temă a serialului, ceea ce ne așteaptă este, fără îndoială, o „tranziție fascinantă”.

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Next Post

Adevar sau Fictiune - Nu face presupuneri inutile

Milenii la rând, oamenii au crezut cã în mintea umanã existã un conflict între bine si rãu. Acest lucru este complet fals. Binele si rãul nu sunt decât rezultatul adevãratului conflict, iar acesta se referã la discrepanta dintre adevãr si minciunã. Practic, toate conflictele sunt consecința unor minciuni. Adevãrul nu […]

Inscrie-te la News