La fiecare 30 de secunde, o femeie din România devine victima unui act de violență în familie

starmagazin.eu
Read Time4 Minutes, 1 Second

Țara femeilor pe care nu le apără nimeni

La fiecare 30 de secunde, o femeie din România devine victima unui act de violență în familie. E o statistică atât de dură încât nu mai putem vorbi de un fenomen, ci de o plagă pe care societatea a tolerat-o și a privit-o ca pe un act de normalitate: femeia bătută de bărbat, îndurând pentru că așa a fost de când lumea și tăcând pentru că rufele se spală în familie.

Iar adevărul e că dimensiunile acestei drame nu vor putea fi măsurate niciodată. Ar însemna să ne întoarcem prea mult în trecut și să spargem decenii întregi în bucăți de 30 de secunde. România din romanele lui Liviu Rebreanu în care bărbatul avea drept de viață și de moarte asupra femeii. România din anii întunecați ai comunismului, în care bărbații nu aveau voie să înjure Partidul, dar aveau voie să-și bată nevestele. România post-comunistă mimând democrația și valorile occidentale și prefăcându-se că aplică ordine de protecție în timp ce bărbații își omoară femeile.

O Românie care nu înseamnă doar instituții slabe și legi prost făcute, ci și complicitatea fiecăruia dintre noi, cei care întoarcem capul în altă parte sau dăm televizorul mai tare ca să nu mai vedem și să nu mai auzim.

Începând de astăzi, demarăm serialul “Urmele tăcerii”, o campanie sprijinită de Avon în care vom vorbi despre toate efectele violenței domestice, pe care societatea românească le ignoră de zeci de ani, cu prețul unor vieți distruse iremediabil.


  • Societatea românească are, în primul rând, o problemă de mentalitate atunci când se raportează la violența domestică: 9 din 10 cazuri rămân neraportate și aproape 60% dintre români consideră justificate comportamentele violente din familie. “Lasă, că o fi făcut ea ceva” vă sună cunoscut?

  • În unele comunități, a fost nevoie ca bătăile de acasă să se transforme în crime în piața publică pentru ca oamenii să conștientizeze gravitatea problemei. Cel mai recent caz a avut loc în Titu, Dâmbovița, unde un subofițer MapN și-a ucis concubina, în vârstă de doar 25 de ani, cu mai multe lovituri de cuțit, într-un coafor din centru. În trecut, femeia depusese mai multe plângeri pe numele bărbatului, însă nimeni nu a intervenit.

  • Prinse între rușinea de a vorbi despre problemele din familie și teama că autoritățile nu vor rezolva nimic, femeile ajung de cele mai multe ori să tacă și să îndure. Multe dintre ele nu-și cunosc drepturile, iar agresorii sunt tratați cu lejeritate de lege și ajung chiar să le râdă polițiștilor în față. De cealaltă parte, organele legii spun că nu au suficiente pârghii pentru a-i pedepsi: „Uneori agresorul vede că puterea polițistului asupra lui încetează și zice: «Ei, și? Îmi dai o amendă și ce?»”.

  • În 2012 a fost introdus în lege ordinul de restricție, care poate fi eliberat la 72 de ore de la sesizare prin aprobarea unui magistrat. Timp suficient ca femeile agresate – de cele mai multe ori presate de agresor, umilite de legiuitor și ignorate de comunitate – să se răzgândească, să-și retragă plângerea, să-și accepte soarta și chiar să fie agresate în continuare. În ultimii cinci ani, au fost cerute peste 15.000 de astfel de măsuri de protecție, în condițiile în care, statistic, o femeie din zece este afectată de violența domestică în fiecare an.

  • Pe 18 iunie 2018, Parlamentul României a adoptat o serie de modificări la legislația care pedepsește violența în familie, în urma cărora polițiștii chemați să intervină pot elibera un ordin de restricție temporar cu efecte imediate. Teoretic, asta ar îndepărta pericolul pe loc, până când agresorului i se poate deschide dosar penal, dar reprezentanții Poliției spun că va fi foarte greu de aplicat. Practic, agresorul ar trebui evacuat imediat din locuință, dar nu e clar cum vor face autoritățile acest lucru. Totodată, deși legea prevede aplicarea lor, nu există metode de supraveghere a agresorului pus sub ordin de restricție pentru a fi siguri că acesta nu se apropie de victimă.

Citeste articolul mai departe pe situl Recorder

Ne-am nascut sa stralucim precum Stelele nu sa fim defaimate, suntem datatoare de viata deci avem dreptul la demnitate, dragoste si respect. Femeie esti un dar pretios nu lasa pe nimeni sa te distruga. – StarMagazin

0 0
0 %
Happy
0 %
Sad
0 %
Excited
0 %
Angry
0 %
Surprise

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Unii oameni aduc fericire oriunde se duc, alții doar atunci cand pleaca

Unii oameni vin în viața noastră să ne învețe să nu fim ca ei. Pentru că, așa cum spunea Oscar Wilde, „unii aduc fericire oriunde merg; alții doar când pleacă ”. Cu toate acestea, acești oameni ne învață și ceva, în timp ce ne fac să suferim, pentru că ne […]

Inscrie-te la News