Ne-am născut prinți, iar lumea civilizată ne-a transformat în broaște

starmagazin.eu
Read Time8 Minutes, 17 Seconds

Cum se formează imaginea de sine?

Deși unele dintre primele mesaje pe care le-ai recepționat din partea familiei au fost, fără îndoială, pozitive, multe dintre ele au fost, totuși, negative. Indiferent dacă ti s-a spus că ești „un copil prost”, „nerecunoscător sau „stângaci”, ai absorbit toate sugestiile negative alături de cele pozitive. Un studiu recent a arătat că un părinte american obișnuit își critică copiii de opt ori mai mult decât îi laudă.

Ne-am născut prinți, iar lumea civilizată ne-a transformat în broaște.

ERIC BERNE

Când începi școala, ai mulți colegi mai mari care par să știe mai multe lucruri decât tine. O lume nouă de probleme se deschide în fața ta. Profesori mai puțin înțelepți îți taie elanul creator în eforturile lor de a te modela.

Spontaneitatea ta copilărească se disipează în cursa lor de a te transforma într-un adult.

Când începi să-ți dai seama cum funcționează lucrurile în lume, vine pubertatea. Iti crește părul, corpul suferă tot felul de transformări și te simți stânjenit pentru simplul fapt că trăiești. Apoi mai intervin, desigur, și ceilalți oameni din jurul tău, care au o stimă de sine scăzută si care – te subminează pe ascuns ca să se simtă ei mai bine.

Studiile au arătat că, la vârsta de 14 ani, 98% dintre copii au o imagine de sine negativă. Și lucrurile continuă să se înrăutățească. Scriitorul irlandez J.H„ Brennan descrie această situatie în felul următor:

Cuvântul care descrie cel mai bine perioada adolescenței este confuzia. Aceasta este resimțită atât de puternic de către adolescent; încât îi influențează foarte mult imaginea de sine. Aceasta este una tristă: precum mic… neajutorat… lipsit de putere… murdar… însingurat… inferior… confuz… și, în cel mai rău caz, nedorit și neiubit.

Oricât de întristător ar părea, aceasta. a fost, în mare măsură, imaginea de sine care ți-a fost creată atât de tine, cât și de acțiunile și părerile altora. Și, în această fază, natura ți-a jucat cea mai urâtă farsă posibilă. Ai crescut, dar propria imagine de sine nu a crescut odată cu tine. Nu e de mirare că există atât de mulți oameni care nu obțin ceea ce-și doresc în viață!

Odată ce am înțeles ce conține imaginea mea negativă de sine, am știut că e timpul să fac unele schimbări fundamentale. Luasem deja hotărârea de a-mi asuma responsabilitatea pentru viața mea, deci, implicit, un pas mic de a-mi asuma răspunderea pentru cum aleg să mă percep pe mine însămi. M-am hotărât chiar atunci să încep să urmăresc un nou vis. Am vrut să-mi dezvolt un mod de a înțelege viata și de a obține excelența cu mai multă implicare sufletească: nu doream doar succese, ci și fericire și împlinire. M-am hotărât să găsesc o cale de „a scăpa de ceea ce credeau alții despre mine”!

Nu trăiesti viața pe care ți-o dorești pentru că pierzi foarte mult timp și energie ascunzând de lume imaginea negativă pe care o ai față de tine însuți.

Cele trei instanțe

Nucleul ființei noastre este reprezentat de sinele autentic: cine si ceea ce suntem noi cu adevărat.

Însă, deasupra acestuia (cu toate Ciudățeniile, slăbiciunile și orgoliile noastre), se află un strat alcătuit din rușine, teamă sau vinovăție, cu alte cuvinte, omul de care ne este teama că suntem, imaginea negativă de sine.

Prin urmare, ca să fim siguri că oamenii încă ne plac, ne aprobă, ne oferă dragoste și bani, ADĂUGĂM un strat DEASUPRA sinelui de care ne temem: cel care pretind că sunt.

Dacă suntem foarte buni actori, acest înveliș superior este tot ce văd ceilalți. De fapt, ne luptăm atât de tare ca să ne asigurăm că nimeni nu vede acel înveliș de slăbiciuni de care ne este teamă că ne caracterizează, încât uităm complet (uneori, timp de ani de zile) că există un altul, ADEVĂRATUL sine, sub toate acele slăbiciuni.

Când începi să extragi adevăratul sine de sub persoana de care îți este teamă că ești și de sub cea care pretinzi că ești (extragi diamantul din grămada de bălegar acoperită cu lac de unghii), schimbi pozițiile: din cel condus, devii cel care conduce. Si când adevăratul tău eu conduce autobuzul, te vei relaxa, vei avea parte de mai multe bucurii și vei fi TU cel care își trăiește viața!

O viață necercetată nu merită trăită.

SOCRATE

Fiecare întrebare este menită să te ajute să devii conștient de acel lucru care te împiedică să-ți trăiești viata conform sinelui tău autentic:

 1. Sinele pretins: cine pretinzi că ești?

Sinele pretins este imaginea pe care o arăți în fața lumii. Adeseori, acestă imagine se bazează mai puțin pe cine ești tu în realitate și mai mult pe mascarea celui care ți-e teamă că ești. Răspunde la următoarele întrebări:

 •  Cum îți place să fii perceput?
 • Ce aspecte ale personalității tale speri ca oamenii să remarce mai întâi?
 •  Care este cel mai important lucru pe care oamenii îl cunosc despre tine?
 •  Dacă viata ta ar încerca să demonstreze ceva legat de tine, care ar fi acel lucru?

          2. Imaginea negativă de sine: de cine ți-e teamă că ești?

Dacă cineva îți adresează un apelativ cu care nu te identifici („marțian urât și cu piele verde ce ești!’ de exemplu), acesta conține foarte rar o încărcătură emoțională. De obicei, dacă ceva ne supără, acest lucru se întâmplă pentru că, la un anumit nivel, noi credem că ar putea fi adevărat. Adeseori, când pun aceste întrebări în cadrul seminariilor mele, oamenii neagă vehement că ar avea astfel de trăsături negative de caracter. Dar, dacă se gândesc mai bine, recunosc cu mare surprindere că acesta era, de fapt, lucrul de care le era teamă cel mai mult: că posedă aceste trăsături de caracter.

Un singur fapt te va face să-ți fie mai ușor să te analizezi cu sinceritate:

Orice trăsături „negative” ai poseda, acestea nu sunt, de fapt, ale tale: ele aparțin imaginii negative de sine și ți-au fost transmise pe când erai copil. Identificându-le în mod sincer, te vei elibera de ele!

Este greu să-ți privești direct cele mai rele temeri cu privire la cine si ce ești: la urma urmei, probabil că ți-ai petrecut o parte din viață evitând să faci acest lucru. Din acest motiv, multe dintre aceste întrebări vizează lucruri care dezvăluie imaginea negativă de sine, decât pe aceasta însăși:

 •  Care este opusul fiecărei trăsături a sinelui pretins?
 •  Care dintre secretele tale vor fi descoperite doar după moartea ta?
 •  Cine este persoana pe care o placi cel mai puțin și de ce?

(Cele mai multe percepții sunt, de fapt, proiecții: cel mai mult urâm la ceilalți acele trăsături despre care ne temem ca le-am putea poseda noi înșine.)

3.  Sinele autentic: cine ești tu în realitate?

Identificând trăsăturile și caracteristicile celor trei instanțe, te vei simți liber să fii din ce în ce mai mult persoana care ești de fapt, conform sinelui tău autentic, puternic, iubitor și de neoprit.

În continuare, îți voi prezenta un set de îndrumări care te vor ajuta să-ți identifici o trăsătură sau o caracteristică a sinelui tău autentic sau să afli dacă esti prins în capcana întinsă de imaginea negativă de sine:

 •  Când devii cel care ești în realitate, te simti ca și când te-ai întoarce acasă.
 •  Cine ești tu atunci când nimeni nu te poate vedea?
 •  Dacă te-ai simți în siguranță, ce-ai face în mod diferit?
 •  Cine ai fi dacă ai trăi fără teamă?

Reprogramarea imaginii tale de sine

Din proprie experiență, vă pot spune că, gândirea pozitivă tradițională nu este foarte eficientă. Să stai în fața oglinzii și să-ți repeți: „Pe zi ce trece, devin din ce în ce mai bun” nu funcționează decât dacă ești capabil să-ți creezi și sentimentul că acest lucru se va întâmpla.

De exemplu, dacă te-ai opri din citit și le-ai cere bătăilor inimii tale să-și încetinească ritmul, probabil că acest lucru nu se va întâmpla. Dar, dacă îți imaginezi foarte clar că mergi pe o alee întunecată seara târziu si auzi pași în urma ta apropiindu-se din ce în ce mai mult, există mari șanse ca inima ta să înceapă să bată mai tare.

Acest lucru se întâmplă deoarece:

Obișnuința și imaginația sunt caracteristici-cheie ale comportamentului uman. Ele sunt cu mult mai puternice decât vor fi vreodată logica și voința.

De fapt, corpul tău este cu mult mai pregătit să răspundă imaginației tale bogate decât unei simple comenzi.

De aceea modul în care ne percepem în imaginația noastră are o importanță crucială pentru modul în care ne trăim viața.

Gabriela

Smart Jurnal

0 0
0 %
Happy
0 %
Sad
0 %
Excited
0 %
Angry
0 %
Surprise

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Acolo unde se intalneste talentul cu nevoile lumii acolo este vocatia ta

Banul nu este murdar, nu este un blestem. Banul este o formă de energie. Iar ceea ce-­l face sa devină bun sau rău, curat sau murdar este modul în care vine folosit. Nu exista un sfânt în lumea aceasta sa nu fi folosit banul pentru a-­si îndeplini misiunea. Gândiți­vă la […]

Inscrie-te la News