Nu întâmplările din viața noastră ne modelează, ci convingerile în legătură cu aceste întâmplări.

starmagazin.eu
Read Time4 Minute, 35 Second

Sistemul de convingeri: puterea de a crea și puterea de a distruge

 Adesea suntem tentați să credem că ceea ce ne înconjoară deține controlul asupra existenței noastre și că mediul în care am crescut ne-a modelat așa cum suntem. Nici că există o minciună mai mare. Nu întâmplările din viața noastră ne modelează, ci convingerile în legătură cu aceste întâmplări.

Convingerile sunt cauza pentru care unii ajung eroi, în vreme ce alții „trăiesc o viață într_o disperare tăcută.

“La baza a tot ceea ce gândin se află convingerile noastre ca o pânză de fundal a spiritului nostru.”
ANTONIO MARCHADO

La ce ne folosesc convingerile? Ele sunt forța călăuzitoare care ne spune ce se va finaliza prin suferință și ce prin plăcere. De câte ori se întâmplă ceva în viața dvs., creierul își pune două întrebări: 

1) Oare asta va însemna suferință sau plăcere?, 

2) Ce ar trebui să fac pentru a evita suferința și/sau Pentru a obținë plăcerea. Răspunsurile la aceste două întrebări se bazează pe convingerile noastre, iar convingerile noastre: sunt determinate de generalizări în privința a ceea ce am învățat că ar putea conduce la suferință și plăcere. Aceste generalizări călăuzesc toate măsurile pe care le luăm și totodată direcția și calitatea vieții noastre.

Generalizările pot fi foarte utile; ele sunt de fapt o simplă identificare a unor tipuri de obiceiuri similare. De exemplu, ce vă permite să deschideți o ușă? Vă uitați la clanță și chiar dacă nu ați mai văzut acest tip, sunteți aproape sigur că ușa se va deschide dacă clanța în stânga sau în dreapta, dacă împingeți sau dacă trageți. De ce credeți asta? Pur și simplu pentru că experiența în privința ușilor v-a dat suficiente puncte de reper pentru a crea un sentiment de certitudine care vă permite să faceți mișcarea până la capăt. Fără acest sentiment de certitudine, am fi incapabili să ieșim din casă, să ne conducem mașina, să folosim telefonul sau să facem oricare dinfre zecile de lucruri cu care ne confruntăm zilnic. Generalizările ne simplifică existența și ne permit să funcționăm. 

Din păcate generalizările în situațiile mai complexe ale existenței noastre pot simplifica exagerat, ba chiar pot crea anumite limitări ale convingerilor noastre. Poate că de mai multe ori în viață nu v-au reușit unele lucruri și pornind de Ia aceasta, v-ați creat convingerea că sunteți incompetent. De îndată ce veți crede că aceasta este realitatea, ea se poate .transforma într-o adevărată profeție împlinită. S-ar putea să vă spuneți: „Ce rost are să mai încerc, dacă tot nu sunt în stare?” sau poate ați luat hotărâri greșite în afaceri sau într-o relație interpersonală și ați interpretat aceasta ca și cum întotdeauna vă veți „autosabota”. Ori poate la școală nu ați învățat la fel de repede pe cât credeați că o fac alți copii și în loc să vă gândiți că poate aveați alt mod de a învăța, ați hotărât că ,aveți probleme cu învățatul„. 

La un alt nivel, oare nu așa apar și prejudecățile rasiale, alimentate de generalizări raportate la un întreg grup de persoane?

Problema este că toate aceste convingeri devin lirnitative în privința deciziilor ulterioare în legătură cu cine sunteți și de ce sunteți capabil. Trebuie să ne amintim că majoritatea convingerilor noastre sunt generalizări venite din trecut și bazate pe interpretările pe care le-am dat experiențelor dureroase sau plăcute. 

Problema are trei aspecte: 

1) Majoritatea nu hotărâm în mod conștient ce avem de gând să credem; 

2) Adesea convingerile noastre se bazează pe interpretări greșite ale experiențelor trecute; și 

3) De îndată ce ne însușim o convingere uităm că este o simplă interpretare. Incepem să ne tratăm convingerile ca fiind adevăruri de necontestat, literă de Evanghelie. De fapt rareori ne punem la îndoiaiă convingerile mai vechi. Aproape niciodată. Dacă vă întrebați vreodată de ce fac oamenii ceea ce fac, trebuie să vă amintiți din nou că ființele umane nu sunt create la întâmplare: toate măsurile pe care le luăm sunt rezultatul convingerilor noastre, orice am face pornește din convingerile noastre conștiente sau inconștiente în legătură cu ceea ce ne-ar putea produce plăcere sau ne-ar putea scăpa de suferință. Dacă vreți să obțineți schimbări importante pe termen lung la nivel comportamental, trebuie să vă modificați convingerile care vă țin pe loc.

 Convingerile nu se limitează doar la impactul asupra emoțiilor și acțiunilor noastre. Ele pot să ne schimbe corpul in câteva clipe.

Convingerile sunt acele convingeri uriașe pe care le avem în legătură cu tot ceea ce se întârnplă în viața noastră: convingeri despre identitatea noastră, despre oameni, despre muncă, despre timp, despre bani și despre viața în sine. Aceste enorme generalizări sunt adesea exprimate cu este/sunt:

„viața este, oamenii sunt., o asemenea „. După amploare cum probabil că v-ați dat seama, convingerile pot modela și colora toate aspectele vieții noastre. 

Vestea cea bună este că făcând o schimbare la nivelul convingerii limitative universale, se poate schimba totul, practic fiecare aspect al vieții dvs. într-o clipă! Nu uitați: odată acceptate, convingeriIe noastre devin ordin indiscutabil pentru sistemul nostru nervos și ele au puterea să extindă sau să distrugă posibilitătile prezentului și viitorului nostru.

Dacă vrem să ne direcționăm viața atunci trebuie să ne asumăm controlul conștient asupra convingerilor noastre. Si pentru a face asta, trebuie mai întâi să înțelegem care sunt ele de fapt și câte dintre ele sunt deja formate.

StarMagazin – Articol prelucrat din invatamintele lui Tony Robbins

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Next Post

Cine este Stjepan Hauser?

Stjepan Hauser este unul din cei doi membri ai grupului 2Cellos: iata ce știm despre muzicianul croat  Stjepan Hauser este unul dintre cei mai cunoscuți violonști din lume: împreună cu Luka Šulić, el a fondat celebrul duo 2Cellos. Particularitatea melodiilor lor și stima manifestată de cei mai mari profesioniști ai […]

Inscrie-te la News