Frica de a fi judecat de alții este marcata in ADN-ul nostru. În acest articol, veți înțelege mecanismele și vei gasi cateva sfaturi practice pentru a scăpa de ea odată pentru totdeauna.

Vei întâlni mulți oameni care vor încerca să-ti diminueze succesele. Incearca sa nu fii tu primul care face acest lucru.(Michael Crichton)

Sa fim iubiți și acceptați de cei din jurul nostru este una dintre nevoile noastre umane de bază: în piramida celebrului Maslow, nevoia de a apartine este chiar pe locul al treilea, după nevoia de securitate (sănătate, muncă, etc.). Această nevoie este atât de importanta ca una dintre cele mai comune temeri este teama de a fi judecat de alții. Teama de a nu fi acceptat din cauza aspectului fizic, originile noastre, nivelul nostru de educație, a muncii noastre, a vârstei noastre, etc. Fiecaruia dintre noi ii este frică sa fie judecat asupra unui aspect, sau a altuia, dar în spatele tuturor există teama de umilire, excluderea din grup, marginalizarea.

Această teamă, comună tuturor, în unele persoane se poate transforma in fobie, fobie sociala (sau anxietate socială): “o anumită stare de anxietate în care contactul cu alții este marcat de teama de a fi judecat greșit, și teama de a se comporta in mod jenant și umilitor “.

Vreau să-ti vorbesc de frica comuna – pe care cu totii o avem- de a fi supus judecății altora:

Descopera cum s-a nascut frica de a fi judecati de alții

Anticul filozof grec Aristotel a afirmat că … omul este un animal social, care prin natura sa tinde sa se adune cu alte persoane și să se formeze în societate. Motivele acestei “presiuni sociale”, care a caracterizat istoria omenirii de mii de ani se regăsesc în procesul nostru evolutiv.

În conformitate cu principiile psihologiei evoluționiste, temerile noastre (și, în general, emoțiile noastre) nu sunt altceva decât răspunsurile pe care creierul nostru le-a dezvoltat pe parcursul a mii de ani pentru a se adapta la mediul înconjurător. Vorbind in mod specific, în paleolitic, cine traia într-un grup de vânători și culegători aveau o sansa mult mai mare de supraviețuire decât “lupi singuratici”. Numai datorită specializării singurilor indivizi, precum și coordonarea acestora, un grup de oameni ar putea avea o șansă rezonabilă de a supraviețui într-un mediu ostil, în care se vâna pentru a se hrăni și în timp ce încercau să nu fie vânati ca alti sa fie hrăniti. În acest context, cine era judecat greșit risca excluderea din grup, iar acest lucru de multe ori a dus la o moarte timpurie.

Prin urmare, strămoșii noștri erau îngroziți la gandul de a fi judecati greșit de către alți membri ai grupului: iar acest lucru se întâmpla dacă nu-ti faceai datoria in timpul vanatorii, dacă ai mers împotriva convențiilor sociale sau dacă ați vorbit în contrast puternic cu liderul. În acest context, sa dezvoltat de fapt, o alta mare teroare: frica de a vorbi în public.

Această teamă de a ne expune noi înșine, de a fi diferiti, de a nu fi acceptati a ramas marcata in ADN-ul nostru. Sper că înțelegeți originile cat mai bine pentru a vedea aceasta teama cu ochi noi. Dar conștientizarea nu este de ajuns. Haideti sa vedem cea de-a doua mișcare de a ne elibera de teama de judecata altora.

Ințelege importanța de a te elibera

Astăzi putem și noi trebuie să ne eliberăm de teama constantă de judecata altora. Desigur, sa simti ca esti aceptat rămâne una dintre nevoile noastre esențiale, dar nu de asta depinde supraviețuirea noastră: daca cineva te judecă rău pentru alegerile tale ceea ce trbuie sa-ti  spui? Cui ii pasa! Nu este partenerul tău de vânătoare.

Nu putem face față provocărilor unei societăți moderne, oferind spațiu temerilor ancestrale vechi de zeci de mii de ani: este timpul să evoluam. Si nu numai. Deci sa continuam sa ne temem de judecata altora poate deveni chiar mai periculoasa decat a accepta consecințele de a nu fi aceptati.

Atâta timp cât te uiți la alții pentru a dovedi cine esti și cauți aprobarea lor, iti configurezi viața într-un mod dezastruos. Trebuie să fii complet de unul singur. Nimeni nu-ti poate da acest lucru. Trebuie să știi cine ești tu. Ceea ce alții spun este irelevant.
(Nic Sheff)

Te-ai gândit vreodată că, dacă astăzi nu-ti trăiesti visele se datorează faptului că, la un moment dat al călătoriei tale ti-a fost frică să faci o alegere? Ti-a fost frică ca daca iti vei urma visul nu ai fi fost înțeles sau acceptat de cei din jurul tău? Ti-a fost frică să strabati un drum mai puțin batut și ca poate te vei trezi la un moment dat la o rascruce iar acest impas ar fi putut fi pentru tine un eșec din care nu nu te-ai mai recupera?

Teama (si printre ele frica de a fi judecat de către alții) este unul din cele patru motive pentru care tărăgănezi și amâni adesea tocmai acele alegeri cele mai importante pentru viața ta, alegerile care ne permit să trăim visele noastre din sertar. Ei bine, vreau să-ți spun un secret: visele care rămân în sertar fac mucegai.

Sa te eliberezi de teama de a fi judecat de altii inseamna sa te scapi de un rucsac plin de pietre, o povară care încetinește fiecare alegere pe care o faci, dar mai presus de toate, incetineste cursa catre idealul nostru spre succes. De multe ori acționand rapid, asumandu-ti riscuri calculate este esențial pentru atingerea obiectivelor noastre. Dacă te uiți în jur speriat înainte de a intreprinde orice acțiune sau înainte de a pune în circulație orice cuvânt, cum poti sa crezi ca esti capabil sa aspiri la obiective ambițioase?

Știi care sunt cele mai mari 5 regrete ale bolnavilor terminali? Ca nu au trăit din plin viața lor și ca au alergat o viata intreaga dupa aspiratiile altora (părinți, prieteni, societate în general). Chiar vrei să ajungi la ultimele tale zile de viață și sa regreti ca nu ai facut tot ceea ce ai iubit, de teamă că cineva nu ar fi de acord?

Învata cum să incetezi sa te simti judecat

“Nimeni și nimic nu te poate face sa te simti inferior, cu excepția cazului când tu i-o permiti.”E. Roosevelt

Cheia este în interiorul nostru. Îti pun o întrebare simplă: esti sigur că alții nu au nimic mai bun de făcut, decat sa te judece pe tine? Oare nu esti tu cel ce te judeci pe tine însuți …?

De multe ori ne proiectam asupra altora ceea ce se întâmplă în mintea noastră: adevărul este că la marea majoritate a oamenilor nu le pasa pasa de binecuvantatele noastre alegeri, cum ne îmbrăcăm și modul în care ne comportăm. Știi de ce acești oameni nu au timp pentru noi? Pentru că, la rândul lor, sunt prea ocupati cu teama de a fi judecati! Si poate ca vei întâlni si clasicul “Distrugatorul din Lumea lui Zevedeu”, care-și petrece zilele pentru a judeca alegerile altora, dar știi cum se spune …

“Cine judeca nu-i definește pe alții, ci pe el însuși.”

Pe scurt cine se teme de judecata altora înseamnă, de fapt ca se tem de judecata sa. Deci, cum depășim această frică în practică?

Nu mai fii Mr. Perfect

Nu mai încerca să multumesti pe toata lumea.

Nu mai interpreta rolurile altora, joaca-l pe al tau.

Când a fost ultima dată când ti-ai urmat preferințele tale, fără a fi influențat de ceva sau cineva? Când a fost ultima dată când ai făcut ceva ce ai vrut să faci? Când a fost ultima dată când ați trăit într-un mod autentic?

Fa o evaluare corectă a abilităților tale, apoi inmulteste-le de zece ori.(Norman Vincent Peale)

Post original Gabriela Guita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *